A kert

 2011.01.10. 21:06

 

- Ez meg mi?
- Ez itt az ember.
- Arról volt szó, hogy a saját képünkre teremted, nem? Hol van a szárnya? Meg hol van a farka? Ezek nélkül úgy néz ki, mint egy korcs gnóm, ráadásul kisebb is, mint mi. Nem mondhatni, hogy mestermunka. Be voltál rúgva, amikor ezt összeeszkábáltad, vagy mi? Még jó, hogy a fejet nem felejtetted le róla.
- Van fogalmad róla, mekkora erőfeszítésbe került egyáltalán EZT megalkotni?
- Ha már nekikezdtél, miért nem csinálod meg rendesen? Hogy fog egyensúlyozni farok nélkül?
- Nem minden fajnak van szüksége farokra.
- Aha, pl. egy kígyó milyen frankó lenne farok nélkül. Jön, jön, kígyó, aztán még mindig kígyó, és ahol a kígyó végének kéne lennie, ott egyszer csak nincs semmi.
- Elég, Loki! Az ember egyensúlyozni fog farok nélkül is.
- No nézd csak, van keze? Akkor majd tud kalimpálni, de ettől még éhen hal. Kalimpálással nem lehet halat fogni. Hehe…
- Hm… te talán jobbat tudnál csinálni?
- Ennél még egy óvodás is jobbat tudna csinálni. De lényegtelen. Hol a szárnya?
- Nincs rá szüksége.
- Akkor hogy fog repülni?
- Sehogy. Majd megy a lábán.
- Azt akarod mondani, hogy arra kárhoztatod a teremtményedet, hogy GYALOG járjon a sárban? Mit járjon!? Csússzon-másszon, mivel még farka sincs, hogy egyensúlyozzon! Ezt nevezed te MŰ-nek? Ez egy hitvány fércmunka.
- Fejezd be, Loki! Mindenkinek tetszik ez az alkotás, csak neked nem…
- Hát azt kétlem, hogy Aphrodité tapsikol örömében. Vagy ha igen, az biztosan nem őszinte. Lehet, hogy utána meg sírva rohan a klotyóra okádni… oké, rendben, meg se nyikkanok ma már… csak azt az egyet mondd meg, hogy a náthás picsába fog EZ fölegyenesedni, egyszerűen nem értem. Vagy négykézlábas jószág lesz? Akkor viszont rossz felé hajlik a térde.
- Felegyenesedve fog járni, efelől biztos lehetsz. Most pedig mondd, hogy áll az Édenkert?
- Azzal minden rendben van, saját szememmel győződtem meg róla. Csak olyan növények vannak benne, amiket ha megeszik ez a faroktalan és szárnyatlan majomszabású teremtmény, semmi baja nem lesz tőle. Bár, szegénykém nagyon gyorsan vágyni fogja a halált, ha meglátja, hogy még a keruboknak is van szárnya, csak neki nincs… Ne nézz rám ilyen csúnyán, csak zárójelben említettem meg.

Végül az ember bekerült az Édenkertbe, mint a teremtés koronája. Szegény, annyira ostobára sikeredett, hogy fogalma sem volt róla, hogy ő tulajdonképpen egy szárnyatlan, faroktalan törpe gnóm, aki épphogy csak hasonlít a megalkotójára. De úgy tűnt, hogy ez nem zavarja. Persze a kecskét se zavarja, hogy ő kecske. Ám a kecske nem kapott értelmet. Az istenszabású majomember viszont igen. Épp jókor érkeztem, hogy halljam az „alkotó” és a „mű” közti párbeszéd utolsó néhány mondatát.

- … ez a jó és rossz tudásának fája, ez pedig az örök élet fája. Semmiképp ne egyél belőle, mert akkor meghalsz. A fákat érinteni sem szabad!
- És a többi?

Heh, gondoltam, a kis pondró épp csak kinyitotta a csipáját, de máris alkudozik. Jó móka lesz ez, már előre látom.

- Minden másból ehetsz ezért, csak e két fa gyümölcséből nem!
- Akkor miért vannak itt?

Ám választ már nem kapott a kérdésére, mert egy kicsit megdöccent az űrhajó egy napkitörés miatt, és elszállt a hologramos kapcsolat. Viszont én ott álltam az „Alkotó” mögött, és így nem térhetett ki a válasz elől.

- Szóval, minek kellett a kertbe tenni AZT a két fát? A hajón tökéletes biztonságban voltak, mesterséges fény, gravitáció, folyamatos öntözés, minden, amire csak szüksége lehet.
- Te is tudod, hogy szüksége van természetes környezetre ahhoz, hogy szaporodni tudjon. Az Édenkert tökéletes hely ahhoz, hogy hamarosan többtucat kis facsemete legyen belőle.
- Csakhogy van ám itt egy kis bökkenő. Mi van, ha az ember megeszi a gyümölcsöket?
- Nem fog enni a fák terméséből. Megtiltottam neki.
- De nem adtál választ a kérdésére: hogy miért vannak a kertben.
- Ez nem fontos, nem is kell tudnia róla. A tilalom áll, és ez a lényeg.
- Aha, vicces is lenne a magyarázat: tudod, drága kis pondró teremtményem, azért van itt ez a két fa, mert az egész kurva univerzumban nincs még egy hely, ahol élni tudna ez a fantasztikus növény. Te meg tulajdonképpen csak azért lettél teremtve, mert kurvára semmi más dolgunk nem volt végtelen űrutazásunk során, és hogy elüssük az időt valamivel, megalkottunk téged, akinek még szárnya sincs. Jut is eszembe: jól láttam, hogy két lábon járt a féreg?
- Haha! Ugye, megmondtam! Kishitű vagy, de megoldottam. Két lábon jár, és nem esik hasra.
- Még előtted sem, ha jól láttam…
- Vigyázz a szádra…!
- Jól van, csak mondtam. Viszont ha jól látom, neked tetszik amit műveltél…. illetve alkottál, már ha egy korcsot alkotásnak lehet nevezni…
- Menj a kapitányi hídra, és ellenőrizd a műszereket! MOST!

Ez volt tehát az ember behelyezése az Édenkertbe. A franc se gondolta volna, hogy tényleg sikerül egy működő, élő, érző teremtményt produkálni a sok sikertelen kísérlet után. Amelyik egyedi, nem pedig keverék, mint a raktárban heverő sok száz mindenféle kreálmány. Minotauruszok, hidrák, meg egyéb szörnyűségek… keresztezéssel és operációval kreált borzalmak. De a majomember működik, ez kétségtelen, bár a két fát ENNYIRE közel tenni hozzá szerintem hiba volt. Ebből még baj lesz…

Címkék: édenkert

A bejegyzés trackback címe:

https://aoeb.blog.hu/api/trackback/id/tr862575208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása